Afkicken in het buitenland

De een wil het liefst in het buitenland afkicken. Zo ver mogelijk van alle shit. De ander kickt liever thuis af. In zijn vertrouwde omgeving. Voor beide is wat te zeggen. Loes (20) ging naar Kaapstad en Peter (45) bleef thuis. Tekst: Nicolline van der Spek; foto: Free Images.

De Groningse Loes (20) is net twee weken terug uit Kaapstad, waar ze is afgekickt van haar speed- en ghb-verslaving. Missie geslaagd, zegt ze zelf, al had ze gisteren weer heel even trek. “Ik had ruzie met een vriendin. Vroeger zou ik dan meteen naar de speed grijpen, maar in Zuid-Afrika heb ik geleerd hoe je met dit soort situaties moet dealen. Je moet erover praten. Ik heb gelijk mijn moeder gebeld. Ook heb ik geleerd te relativeren. Je moet tegen jezelf zeggen: hoe erg is het nou helemaal wat er is gebeurd? Toch niet het einde van de wereld?”
Dat is Zuid-Afrika ook niet, maar het scheelt niet veel. Waarom gaan mensen 12 uur in een vliegtuig zitten voor iets wat je in Nederland ook kunt doen? Zelfs thuis kunt doen, zoals Peter (45) heeft gedaan. Hij vond het na een leven lang drinken welletjes met de fles, belde met The Home Clinic, en ging met zijn verslaving aan de slag. Gewoon thuis op de bank.