Alles gaat beter op coke

De Amsterdammer Richard (49) is jaren verslaafd geweest aan wit en bruin. Hij sliep op straat. Inmiddels werkt hij als gids bij Amsterdam Underground, een organisatie die daklozenwandelingen organiseert in Amsterdam. Het verhaal van Richard begon met coke. ‘Daar was ik jaren super verslaafd aan.’ Interview: Nicolline van der Spek; Foto: Merlijn Michon.

Ik ben drummer en ook het optreden en alles eromheen ging beter op coke. Na een optreden sjouwde ik fluitend mijn drumstel naar driehoog. Tot ik heroïne ging gebruiken, de eerste keer kreeg ik het van een vriend. Ik was een week euforisch. Daarna heb ik het maanden niet gebruikt. Toen het een half jaar later uitging met mijn vriendin zat ik zo stuk dat ik het opnieuw wilde gebruiken. Ik had alleen geen idee waar ik dat spul kon kopen. Op de Wallen, dacht ik. Ik trok een lange regenjas aan en deed een hoed op. Er woonden twee jongens uit de band op de Wallen. Ik wilde dus absoluut niet herkend worden. Daar liep ik. En maar rondjes lopen, tot ik zeker wist: dít moet een dealer zijn. BAM, twintig jaar verslaafd.