Crystal Meth, gevaarlijke seksdrug

In bepaalde subscenes van de gayscene wordt massaal geslamd. Wie slamt injecteert crystal meth voor of tijdens de seks. Tijdens het slammen worden eerder seksuele risico’s genomen. Veel mannen gaan eraan onderdoor. ‘Op de grote feesten staat iedereen strak van de chems. Dan moet je je bijna verantwoorden als je niet gebruikt. Datzelfde geldt als je online een date wil regelen. Dan is de tweede vraag: welke chems?’ Door: Nicolline van der Spek. Foto: Free Images.

‘Vervang ‘slammen’ door ‘shotten’ en je bent terug in de tijd’, aldus onderzoeker Leon Knoops, die tijdens zijn gesprekken met meth-gebruikers regelmatig flashbacks had met de oude doelgroep van Stichting Mainline, een organisatie die zich al meer dan 25 jaar inzet voor de gezondheid van druggebruikers. Knoops doelt op de tijd van de echte needlefreaks. De jaren tachtig. De slamwereld is soms nog een een tandje destructiever, aldus Knoops. Hij laat de woorden ‘duister’ en ‘fatalistisch’ vallen. Wie slamt injecteert crystal meth voor of tijdens de seks. Veel mannen gaan eraan onderdoor.
Klein is de scene allang niet meer. Een paar jaar geleden kwamen er signalen uit Berlijn en London, maar in Nederland zou het wel meevallen. Niet dus, ontdekte Mainline. In bepaalde subscenes van de gayscene wordt massaal geslamd. Knoops schat het aantal slammers in Nederland op duizend (‘een voorzichtige schatting’). Ook beperkt het slammen zich niet tot Amsterdam. ‘Ik heb bijvoorbeeld mannen gesproken in Almelo en Zuid-Limburg die veel ervaring hebben met slammen.’