Montenegro

Home

Dit verhaal is geschreven door Nicolline van der Spek | Freelance schrijver | Inzetbaar voor: online copy * jaarverslagen * reizen/travel * interviews * achtergrondverhalen * SEO * commercieel * redactioneel * nieuwsbrieven –  contact?

Foto: Nicolline van der Spek

WITTE STRANDEN, ZWARTE BERGEN

Stond de Balkan al op je bucketlist?

We zijn onderweg naar Montenegro, dat ‘Zwarte Bergen’ betekent. Een land kleiner dan België, waar nog beren zouden leven en partizanenbloed door de aderen stroomt. Je kunt er ook heel goed een strandvakantie houden. Extra leuk: op je teenslippers loop je zo de Middeleeuwen in.

Wanneer we vanuit Kroatië Montenegro binnenrijden, ben ik op slag verliefd op Herceg Novi, een oud Venetiaans stadje uit 1382 met een spectaculaire ligging. Links een palmboom en een oud kerkje. Achter me een pleintje met een muziekschool, waarvan de ramen wagenwijd open staan. Ik hoor kinderen zingen. De klanken passen uitstekend bij het schilderij dat ik voor me zie: de baai van Kotor.

Kotor is het grootste fjord van Zuid-Europa en gaat 25 kilometer het land in. De stad trekt veel toeristen. Ook cruiseschepen gaan er naar toe. Persoonlijk heb ik wat moeite met de ligging van Kotor. Het stadje ligt ingeklemd tussen bergen, waardoor het iets claustrofobisch heeft. ’s Winters komt de zon zelfs niet boven de bergen uit. Het regent er vaak. Ook vandaag regent het, dus besluiten we Kotor voor een later tijdstip te bewaren en door te rijden naar de Adriatische Zee. Tunnel onderdoor en de zon schijnt pontificaal! Bestemming? Budva!

Budva ligt aan de kust. Het is even zoeken naar het oude stadscentrum. Pas als je alle nieuwbouw bent gepasseerd zie je haar liggen, achter een dikke muur. Een klein poortje voert je de Middeleeuwen binnen: Harry Potter op vakantie in Montenegro. Een juweel van een stad die pal aan zee ligt.

Na een lunch in Budva rijden we door naar het fotogenieke Sveti Stefan, dat iets ten zuiden van Budva ligt. Het ligt op een piepklein eilandje dat je bereikt via een strekdam. Ik wandel de strekdam op, maar wordt onmiddellijk teruggefloten door een jongen van een jaar of twintig met keurig geknipt haar en een lach die het ergste doet vermoeden. Het eiland is particulier bezit, vertelt hij. Royals zijn er te gast, pop- en filmsterren. Lang verhaal kort: het voormalige visserseiland is sinds 1955 een hotel voor de rich & famous. Dat zijn reisjournalisten niet, dus rijden we via de tunnel terug naar Kotor, waar tot ons genoegen de zon inmiddels is gaan schijnen.

Kotor is een typische kruip-door-sluip-door stad dat terecht op de Werelderfgoedlijst staat van UNESCO. Naast een charmante binnenstad heeft Kotor nog een tweede troef op zak: een Chinese muur in het klein, die hoog de berg op kronkelt. Je kunt hem beklimmen met als beloning een fenomenaal uitzicht op de oude stad.

Wij gaan nóg hoger. Met de auto wel te verstaan. Bij Kotor gaat een weg omhoog naar het curieuze hamdorpje Njeguši. Een weg vol krullen. We zetten de auto een paar keer aan de kant om van het uitzicht te genieten. Beneden leken de cruiseschepen nog flatgebouwen, maar op 1 kilometer meter hoogte zijn het net speelgoedbootjes. Op zijn mooist is de baai trouwens als er een dun laagje mist vlak boven het water hangt en de schepen lijken te zweven.

Dan, Perast. Veruit de mooiste stop langs de baai van Kotor. Aan de kade van dit elegante stadje zijn diverse restaurants waar je goed kunt lunchen. Ik bestel vis en kijk uit op een wonderlijk eilandje, Lady of the Rocks genaamd met daarop een kerkje. Het eilandje is zo klein dat het net lijkt of het kerkje midden in het water staat. Niet veel later komt er een boot aanvaren; één met deckchairs op het dak. De boot vaart een paar keer om het eiland heen, stopt en laat de mensen uitstappen. Ik zie mezelf helemaal zitten, in zo’n deckchair. Glaasje wijn erbij en mijmeren maar…

Een dag later stappen we zelf aan boord. Zodra iedereen weer in zijn deckchair is gesetteld, komt het blonde meisje van de catering naar boven geklauterd via de steile scheepstrap. In haar kielzog de zwarte bergen van Montenegro waartegen het spierwitte cruiseschip, dat ons langzaam lijkt in te halen, prachtig afsteekt. Of we misschien iets willen drinken..?

Ken je dat? Van die dagen waarop alles klopt.

Montenegro

  • Aantal inwoners: 650.000 (evenveel als de stad Rotterdam).

  • Oppervlakte:14.026 km². (Meer dan de helft kleiner dan Nederland).

  • Hoofdstad: Podgorica.

  • Onafhankelijk: sinds 2006 en daarmee een van de jongste landen van Europa.

  • Religie: orthodox.

  • Ligging: Montenegro ligt aan de Adriatische Zee en grenst aan Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Servië, Kosovo en Albanië.

Munteenheid

Montenegro heeft de euro.

Varen

Absolute must-do is een boottocht maken op de baai van Kotor. Wij waren een dag te gast aan boord van Petar met als thuishaven Herceg Novi. De boot is klein, het personeel bijzonder aardig en de prijzen aan boord bespottelijk laag. Een dagtrip van 10 tot 18 uur met stops in Perast, Lady of the Rocks en Kotor kost 20 euro per persoon. Voor de lunch met drankjes en koffie waren we 10 euro kwijt voor twee personen.

Overnachten

Vista Residence, hoog in de bergen met uitzicht op de baai van Kotor bevindt zich in het dorpje Podi (vlakbij Herceg Novi) een aantal ruim opgezette vakantiewoningen (voldoende ruimte voor 6 personen). De appartementen zijn modern ingericht en van alle luxe voorzien. Het uitzicht vanaf je balkon van 35 m2 is fenomenaal. De eigenaar is Nederlands. Info en boeken: www.montenegroreizen.nl

Hotel-restaurant Conte, romantisch gelegen hotelletje aan het water in Perast, het meest charmante plaatsje rond de Baai van Kotor, www.hotel-conte.com

Eten & drinken

Hip lunchen in de oude stad Budva met goddelijke sandwiches en fijne smoothies. Budva Juice Bar, Vranjak 13, Budva.

Reisgidsen

Over Montenegro zijn goede reisgidsen van Uitgeverij Bradt en de Lonely Planet te koop.

Internet

Montenegroreizen.nl Uitgebreide Nederlandse site over Montenegro met informatie over diverse onderwerpen, van de geschiedenis van het land tot groepsreizen en accommodatie.