Afkicken in het buitenland

De een wil het liefst in het buitenland afkicken. Zo ver mogelijk van alle shit. De ander kickt liever thuis af. In zijn vertrouwde omgeving. Voor beide is wat te zeggen. Loes (20) ging naar Kaapstad en Peter (45) bleef thuis. Tekst: Nicolline van der Spek; foto: Free Images.

De Groningse Loes (20) is net twee weken terug uit Kaapstad, waar ze is afgekickt van haar speed- en ghb-verslaving. Missie geslaagd, zegt ze zelf, al had ze gisteren weer heel even trek. “Ik had ruzie met een vriendin. Vroeger zou ik dan meteen naar de speed grijpen, maar in Zuid-Afrika heb ik geleerd hoe je met dit soort situaties moet dealen. Je moet erover praten. Ik heb gelijk mijn moeder gebeld. Ook heb ik geleerd te relativeren. Je moet tegen jezelf zeggen: hoe erg is het nou helemaal wat er is gebeurd? Toch niet het einde van de wereld?”
Dat is Zuid-Afrika ook niet, maar het scheelt niet veel. Waarom gaan mensen 12 uur in een vliegtuig zitten voor iets wat je in Nederland ook kunt doen? Zelfs thuis kunt doen, zoals Peter (45) heeft gedaan. Hij vond het na een leven lang drinken welletjes met de fles, belde met The Home Clinic, en ging met zijn verslaving aan de slag. Gewoon thuis op de bank.

Nederland associeerde ik met verdriet en woede.

Geen vakantie
Loes koos bewust voor een buitenlandse kliniek. Ze wilde weg. Het liefst zo ver mogelijk. Na een overdosis GHB was ze opgenomen in het Universitair Medisch Centrum Groningen. “Als ik uit het raam keek, zag ik mijn oude leven. Dat gaf mij zoveel onrust dat ik dacht: ik moet weg uit Groningen, zelfs weg uit Nederland. Nederland associeerde ik met verdriet en woede. In Kaapstad kwam ik helemaal tot rust. Het was geen vakantie, maar het voelde wel als een soort retraite. De natuur is er ook zo mooi! Dat ik op een dag ook weer terug moest naar Nederland, daar wilde ik niet te veel aan denken. Het belangrijkste was de rust in mijn hoofd. Dat is het grootste voordeel van een behandeling in het buitenland. Door weg te zijn uit mijn eigen omgeving vond ik de ruimte om aan mezelf te kunnen werken.”

Psycholoog over de vloer
Voor Peter is er juist geen veiliger plek dan thuis. “Ik zou me in een kliniek niet op mijn gemak voelen. Ik ben ook gewoon doorgegaan met werken. Niemand hoeft te weten waar ik mee bezig ben. Weet je wat het ook is, thuis word je niet beïnvloed door anderen. Heeft iemand in de groep toevallig een zwak moment, dan kun je worden meegetrokken. Thuis kun je gewoon je eigen gang gaan, maar of dat nou een voordeel is…[lacht] Je kan inderdaad zo naar de supermarkt lopen. Dat is een groot risico natuurlijk. Ik heb ook zeker moeilijke momenten gehad, maar je krijgt hele goede begeleiding. Vandaag nog is de psycholoog over de vloer geweest. In het begin kreeg ik zelfs om de twee dagen bezoek. Je staat er dus niet alleen voor. Tijdens de afkick moet je drie keer per dag je waardes doorgeven, je bloeddruk bijvoorbeeld, maar ook je hartslag, en lichaamstemperatuur. Je krijgt ook een lijst met vragen die je moet invullen, over je gemoedstoestand bijvoorbeeld. Daar zitten scores bij. Kom je boven de 9 , dan heb je erg veel last van afkickverschijnselen. Dan mag je na overleg met een arts een diazepammetje nemen om rustiger te worden. Je moet wel eerlijk die formulieren invullen natuurlijk, maar waarom zou je daarover liegen. Je wil toch van de drank af?”

In een kliniek kom je wel los van het middel, maar niet van je thuissituatie.

Kat-en-muisspel
In het begin hebben mensen die thuis afkicken het vaak moeilijker dan de mensen in een kliniek, maar daarna zijn de vooruitzichten weer beter. Zeven van de tien mensen redden het bij The Home Clinic. Daarmee zitten ze boven het landelijke gemiddelde. Oprichter Pieter Bodewits: “In een kliniek kom je wel los van het middel, maar niet van je thuissituatie. Het kan flink tegenvallen als thuis de deurwaarder weer op de stoep staat of die slechte relatie op je wacht. Allemaal triggers voor terugval.”
Over terugval gesproken. Drop outs zijn er bij een thuis detox minder. Hoe gek dat ook klinkt, want je kunt zo de dealer bellen of de ijskast opentrekken. Bodewits: “In een kliniek heb je te maken met strenge regels. De veiligheid van de kliniek staat immers voorop. Wat je dan krijgt is dat het als groep bijna spannend wordt om de staf een beetje te porren en stiekem te gebruiken. In een thuissituatie slaat dat kat-en-muisspel helemaal nergens op.”

De naam Peter is verzonnen omwille van de privacy.

 

Dit artikel is gepubliceerd in Mainline, 4/2017