Podcasts

 

Eind 2021 heb ik bij de Nederlandse Vereniging van Journalisten een cursus ‘podcast maken’ gevolgd. Docent: Ludo de Boo. Het medium heeft mijn hart gestolen. Onderstaande reactie heeft betrekking op Dolle Dinsdag De Podcast:

 Ademloos geluisterd. Mooie vaart in het verhaal, strak gemonteerd, prachtige balans tussen de ‘grote’ en de ‘kleine’ geschiedenis. – Pieter van Megchelen (journalist).

 

DOLLE DINSDAG (24 minuten; klik op afbeelding om af te spelen) – Een podcast over misschien wel de gênantste dag uit de Nederlandse geschiedenis: Dolle Dinsdag, 5 september 1944. Mijn opa is fout en stuurt zijn gezin naar Duitsland. Tijdens het luisteren ga je mee op reis.

Duur: 24 minuten. Tekst en montage: Nicolline van der Spek. Bronnen: EenVandaag, Radio Oranje, BBC Free Sounds. 

 

DIRKJE, met historische foto’s van Katwijk (57 minuten) – Mijn allereerste podcast gaat over mijn Katwijkse oma, Dirkje Varkevisser, geboren op 25 mei 1907. Ik herinner me haar als een sombere vrouw. Hoe was ze als jong meisje en in welk Katwijk groeide ze op? In deze podcast reconstrueer ik haar leven aan de hand van interviews. Klik op de foto om de podcast met foto’s af te spelen op Youtube. 

Duur: 57 minuten. Tekst en montage: Nicolline van der Spek. Muziek: Dick van der Spek. Met dank aan de buurman van mijn oma, mijn familie en de mannen van het Katwijks Museum: Jaap Plokker en Willem van der Plas.