Moet ik die prik wel nemen? Ja, zegt de Hillegomse huisarts Edwin Wallaart volmondig. Als huisarts prikt hij mee in Congrescentrum Leeuwenhorst dat op 12 april zijn deuren opende als vaccinatielocatie. “Het tempo moet omhoog.”
Overdag prikken de medewerkers van de GGD, ‘s avonds de huisartsen die zich hebben aangemeld om mee te helpen. “2.500 prikken per dag, dat moet mogelijk zijn,” aldus de Hillegomse huisarts Edwin Wallaart. Burgemeester van Hillegom Arie van Erk zegt blij te zijn met de inzet en de samenwerking van de huisartsen. Hij is ook overtuigd van de noodzaak van vaccineren. “Door je te laten vaccineren, bescherm je jezelf en help je de samenleving weer op gang”, aldus Van Erk. De vraag is alleen: is er nog wel voldoende animo? Janssen zet gebruik van zijn vaccin voorlopig on hold en de Gezondheidsraad adviseert om mensen onder de 60 jaar niet te vaccineren met AstraZeneca. “Voor ons als huisarts verandert voorlopig niets”, zegt Wallaart. “We vaccineren vooralsnog de zestigplussers in Leeuwenhorst.” Maar blij is hij niet met alle commotie.
Is het wel veilig?
Net als de meeste huisartsen in Nederland krijgt ook Wallaart dagelijks telefoontjes van bezorgde patiënten. Mensen hebben een oproep gekregen voor een prik, maar weten niet wat ze moeten doen: wel of niet nemen? Is het wel veilig, dokter? Ik slik bloedverdunners, mag het dan wel? “Zeker na al het gedoe rond AstraZeneca snap ik heel goed dat mensen met vragen zitten. Ik heb ook altijd respect voor de eigen afwegingen die mensen maken en zal als huisarts me altijd aan de richtlijnen houden. Tegelijkertijd zie ik het als arts als mijn taak om mensen te enthousiasmeren over de noodzaak van vaccineren. Helaas is er op de allereerste dag dat Leeuwenhorst als GGD-priklocatie openging een 77-jarige man overleden, maar de familie heeft intussen laten weten dat er geen verband is met de vaccinatie.”
Vaccinaties zijn het gezondste wat de mensen ooit is overkomen na riolering
Levensreddend
“Vaccinaties zijn het gezondste wat de mensen ooit is overkomen na riolering. Dus zeg ik, net als de Trombosestichting en vele artsen met mij: neem die prik, laat je vaccineren met het juiste vaccin, want de complicaties als gevolg van corona zijn vele malen groter dan de complicaties van vaccinatie. Vaccineren redt levens en is de enige manier om ons uit de pandemie te helpen. De kans op overlijden door vaccinatie is nihil. Die kun je statistisch gezien vergelijken met doodgebeten worden door een haai of getroffen worden door de bliksem. Ik zeg altijd tegen mijn patiënten om de prikangst te relativeren: de kans dat je iets overkomt onderweg naar de vaccinatielocatie is honderd keer groter.”
De sleutel
Toch neemt de vaccinatiebereidheid in Nederland af. Zonde, meent Wallaart. “Zo blijft Nederland onderaan de Europese lijstjes bungelen. Het gaat te traag, en het beleid verandert te vaak. Er is heel veel verwarring en daar wordt niemand beter van. Secuur zijn is goed, maar daar betaal je wel een prijs voor. Na twee keer stoppen met een vaccin en weer doorstarten, haken mensen af, terwijl het tempo juist omhoog moet. Kijk naar Gibraltar, daar wonen weliswaar maar 20.000 mensen, maar daar is de samenleving gewoon weer open. In een land als Engeland zijn er al 30 miljoen mensen gevaccineerd en in Israël kan alles weer. Dat willen we hier in Nederland natuurlijk ook, maar met dit priktempo krijgen we het aantal ziekenhuisopnames niet omlaag en zijn we na de zomer nog bezig met alle coronamaatregelen. Terwijl er maar één sleutel is naar de oplossing en dat is vaccineren.”
Tekst: Nicolline van der Spek. Dit stuk is geplaatst in De Hillegommer d.d. 20 april 2020.