Dolle Dinsdag

DOLLE DINSDAG (24 minuten; klik op de afbeelding om af te spelen) – Een podcast over misschien wel de gênantste dag uit de Nederlandse geschiedenis: Dolle Dinsdag, 5 september 1944. Mijn opa is fout en stuurt zijn gezin naar Duitsland. Tijdens het luisteren ga je mee op reis.

Reactie van een luisteraar:

Ademloos geluisterd. Mooie vaart in het verhaal, strak gemonteerd, prachtige balans tussen de ‘grote’ en de ‘kleine’ geschiedenis. – Pieter van Megchelen (journalist).

Duur: 24 minuten. Tekst en montage: Nicolline van der Spek. Bronnen: EenVandaag, Radio Oranje, BBC Free Sounds. 

 

In de week van 5 september 1944 nemen zo’n 60.000 NSB’ers de benen naar Duitsland. In de stoet een gezin uit Oegstgeest. De broers, 12 en 14 jaar oud, verliezen elkaar in Duitsland uit het oog. 75 jaar later reis ik het gezin achterna.

Het debuut van Nicolline van der Spek leest vlot, boeiend en verrassend. Ze verstaat de kunst om een beladen thema licht verteerbaar tot bij de lezer te brengen.

Geert Vandamme, recensent Stichting NBD Biblion (openbare bibliotheken)

 

DOLLE DINSDAG is losjes gebaseerd op een waargebeurde familiegeschiedenis. Het is te koop in de boekwinkel en bij bol.com. Prijs: €19,99.

Over hoe foute keuzes van voorouders ook generaties daarna doorwerken. Een zeer interessante zoektocht. Zonder zelfbeklag of bagatelliseren. Op de juiste toon verteld en waar mogelijk zelfs met wat nuchtere humor die een beladen verhaal de nodige lichtheid geeft. Mooi debuut!

Herman van Gelderen, oud tv-journalist. 

Dolle Dinsdag in de media

 

Radio & televisie

 

Op maandag 2 september 2019 was ik te gast bij RADIO 1. Presentator: Pieter Jan Hagens. Klik hier om de uitzending terug te luisteren.

 

Op donderdag 29 augustus 2019  besteedde het televisieprogramma EenVandaag aandacht aan mijn boek.

 

Opnames EENVANDAAG, Willem-Jan Bloem (reporter) en Freek Herberts (cameraman)

 

Kranten en tijdschriften

Oegstgeester Courant, 25 september 2019

 

 

Leidsch Dagblad, 23 juli 2019
Max Magazine 31 augustus 2019

Leef! Magazine oktober 2019

Podcast Radio Romano

In de podcast Radio Romano bespreekt Marcel van Roosmalen mijn boek. Beluister het fragment over mijn boek.