Auvergne

home

Foto: Nicolline van der Spek

Dit verhaal is geschreven door Nicolline van der Spek | Freelance schrijver | Inzetbaar voor: online copy * jaarverslagen * reizen/travel * interviews * achtergrondverhalen * SEO * commercieel * redactioneel * nieuwsbrieven –  contact?

DE AUVERGNE ONTWAAKT

De Alpen kennen we. De Provence uiteraard ook. Daartussenin ligt een streek die langzaam ontwaakt: de Auvergne. Nog onbelopen door de grote massa, maar sterk in trek bij stiltezoekers. Een pelgrimage naar het land van de slapende vulkanen.

De Auvergne ligt 400 km onder Parijs en is ongeveer net zo groot als Nederland. Een streek met 1,35 miljoen inwoners, bestaande uit snel stromende rivieren, slapende vulkanen en dorpjes waarvan de lokale bakker tegelijkertijd de burgemeester is. Elf ervan behoren tot de 150 Mooiste Dorpen van Frankrijk, waaronder Arlemdpes met een heus kasteel en een inwoneraantal van niet meer dan zes families. Frankrijk voor fijnproevers. En dat begint al als we aankomen. Onze reis start in Clermont-Ferrand. Een levendige studentenstad met veel terrassen en curiosa-winkels. Saillant detail: Michelin is er geboren. Het hoofdkantoor van de autobandengigant is er nog altijd gevestigd. Lang blijven we echter niet in de geboortestad van bibendum, het witte bandenmannetje. Tien kilometer verderop wacht de Puy de Dôme; met 1465 meter niet de hoogste, maar zeker de beroemdste vulkaan van de Auvergne. In 1975 schreef destijds vijfvoudig tourwinnaar Eddy Merckx geschiedenis toen hij er door een toeschouwer een harde klap in zijn lever kreeg uitgedeeld. Merckx lag onder vuur. Niet veel mensen zagen hem graag nóg een keer winnen. De toeschouwer zou zijn evenwicht hebben verloren en per ongeluk… enfin, die berg dus. Minstens zo heroïsch als de Ventoux. Althans tot 1988. Na die tijd werd er niet meer op de Dôme gefinisht: te krap voor de karavaan. Na de komst van een tandwieltrein in 2012 is de berg zelfs voor auto’s en toerbussen verboden. Elke veertig minuten kun je voor 10 euro naar boven. Je kunt ook weer met de trein naar beneden, maar veel leuker is om de beroemde berg te voet af te dalen. Een wandeling van 5 kilometer langs het oude muilezel-pad. Bij mooi weer is in Noordelijke richting zelfs de Mont Blanc te zien. In Zuidelijke richting zie je een defilé van 80 slapende vulkanen, waarvan de laatste eruptie 7000 jaar geleden plaatsvond. Een relatief jong landschap dus.

Geen lichte kost

Uitgewandeld staat Truffade op het programma. Hét streekgerecht van de Auvergne wordt gemaakt van spekjes en aardappel en is gegratineerd met verse kaas uit de regio: de beroemde Cantal! Gevolgd door een crème brûlée en voorafgegaan door een glaasje Birlou, de lokale kastanjelikeur, kunnen we stellen dat de gastronomie van de Auvergne niet de lichtste is. Gelukkig verbrand je met al dat wandelen veel calorieën. Andere buitensporten worden hier ook veel beoefend: fietsen, vissen, kayakken en parapenten. Wij kiezen naast het wandelen voor een middagje raften over de Allier. Deze rivier is één van de laatste wilde rivieren van Europa, die zich bij Prades door een diepe kloof perst. Dat levert stroomversnellingen op, luisterend naar namen als ‘huilende rots’. Eerlijk is eerlijk: we zagen er enigszins tegenop. Zeker toen het begon te regenen. Dat is misschien het enige nadeel van de Auvergne. Alles wat je wint door naar het zuiden te rijden, verlies je in hoogte. Het klimaat is geen Zuid-Frankrijk, zullen we maar zeggen. Tot de zon doorbreekt, de huilende rots haar tranen heeft gedroogd en het water tot rust komt. Dan zie je de Auvergne in al haar schoonheid weerspiegeld in bladstil water.

Doe Jacob de groeten!

De volgende dag staan we vroeg op om op tijd te zijn voor de mis in kathedraal van Le Puy-en-Velay die om 7 uur begint. In de kerkbankjes allemaal pelgrims. Vandaag begint hun grote reis naar Santiago di Compostela: 1522 kilometer over de oudste Jacobsweg van Frankrijk. Ook wij gaan wandelen, zij het niet zo ver. We lopen slechts 8 kilometer, maar wel precies zoals het hoort, te beginnen op de trappen van de kathedraal, waar zojuist de pelgrimage is ingezegend. Daarna wordt het parcours wat saai en steil, maar eenmaal de stad uit wordt de wandeling een stuk groener en vlakker. We volgen de rood-witte bordjes en laten ons vrolijk uitzwaaien door een oude man met een grappig hoedje. ‘Doe Sint Jacob de groeten’, zegt hij, niet wetende dat we slechts een klein deel van het mythische pad zullen lopen. Wel een mooi deel. Transavia-groen met in de verte het geluid van een koekoek. De eerste koekoek van het jaar. Het is half april. Het voorjaar staat op uitbarsten. Sleedoorn, wilde viooltjes en duizenden paardenbloemen die als confetti over de valleien zijn uitgestrooid. Niets dan onkruid, zouden de Nederlandse boeren zeggen. Immers, waar paardenbloemen staan, bloeit geen gras. In de Auvergne krijgt de natuur juist all ruimte.

Ruimte zat!

Overnachten

Auberge de Mazayes
Rustig gelegen hotelletje in een boerderij op 25 km van Clermont-Ferrand met een uitstekende keuken. Ga net als wij voor de locale specialiteit: de truffade. www.auberge-mazayes.com
LeDiapason

Design schrijf je in dit hotel met hoofdletters. Guggenheim meets Auvergne. Minstens zo intrigerend als de regendouche in je kamer is het spectaculaire uitzicht vanuit de eetzaal. www.lediapason.fr

Domaine Saint Roch

Persoonlijke favoriet! In Salzuit. Mooi gelegen zachtgeel hotel, gebouwd in een herenhuis uit de achttiende eeuw. Voor stiltezoekers, liefhebbers van rust en goed eten een absolute aanrader. Dat uitzicht… zucht! www.hotel-auvergne-saintroch.com

L’Epicurium

Budgettip!

Verscholen in een klein straatje op kruipafstand van de kathedraal van Le Puy-en-Velay vind je deze geheimtip: een chambres d’hôtes met een bad op pootjes. Romantiek zonder overdaad. www.l-epicurium.com

Reistijd

Het wandelseizoen in de Auvergne loopt van april tot eind september. De streek is veel minder druk dan de Dordogne of de Provence, dus ook in de zomer aangenaam rustig.

Vervoer

HOP! (dochtermaatschappij van Air France) vliegt direct van Amsterdam naar Clermont-Ferrand (reistijd 1,5 uur) voor €200 (hoogseizoen). Met de auto: Utrecht-Clermont-Ferrand 887 km.

Prijspeil

Voor een kop koffie betaal je gemiddeld 1 euro 30. Geen Parijs zullen we maar zeggen. Vooral het eten vonden wij overal opvallend betaalbaar.

Websites

www.rendezvousenfrance.com

www.auvergne-toerisme.nl

 

De Reisgids, Consumentenbond