Zenka (21) is een van de Amstelveners die via De Regenboog Groep als spoedzoeker 12 maanden terecht kan in een leegstaand kantoorpand. “Ik heb hier de rust om op zoek te gaan naar een vaste woning.”
“Ik woonde hier als kind om de hoek,” vertelt Zenka. “De tramhalte is een paar meter verderop. Ik reed er elke dag langs, nu woon ik er!” Zenka (21)– kan het niet geloven. Hij heeft zojuist de sleutel in handen gekregen van unit 22. Een ruimte van 8 bij 6 meter op de derde verdieping van een Amstelveens kantoorpand: rondom ramen en overal stekkerblokken voor de computers die hier op volle kracht hebben staan draaien voor het kantoorpersoneel dat inmiddels de hielen heeft gelicht. AdHoc heeft het pand op de Bovenkerkerweg in beheer, de eigenaar is de Maarssen Groep. “Je kunt het inrichten zoals je wilt”, zegt leegstandsbeheerder Niels. Zenka is er even bij gaan zitten, in kleermakerszit, op zijn steenrode tapijt. Je ziet hem denken: hij heeft een tafel en een bed, maar om de hoek zit een kringloopwinkel voor de rest van de meubels. Dit gaat wel wat worden.
Tijdelijk Onder Dak
In Nederland is de afgelopen jaren een groot aantal mensen dakloos geraakt door echtscheiding of baanverlies. Voor deze economische daklozen is te weinig betaalbare huisvesting beschikbaar, zeker in Amsterdam en omgeving. De Regenboog Groep is samen met de Maarssen Groep, AdHoc en de Gemeente Amstelveen een initiatief begonnen om ruimtes beschikbaar te maken in het kantoorpand op de Bovenkerkerweg in Amstelveen. De proef is bedoeld voor economisch daklozen uit de categorie spoedzoekers met als doel om afglijden te voorkomen. Bewoners hebben op deze manier 12 maanden een dak boven hun hoofd. In deze periode krijgen ze de kans om enige rust te vinden en hun leven weer op de rit te krijgen op weg naar een duurzamewoning. De kosten bedragen 290 euro per maand inclusief internet, wasmachine, belastingen, gas, water en licht. De proef in Amstelveen wordt onder meer mogelijk gemaakt met financiering door de zogenoemde Blokhuismiddelen – vernoemd naar staatssecretaris Blokhuis – kunnen worden aangewend om het aantal dak- en thuislozen zo snel mogelijk terug te dringen.
Rust in de tent
Tot november vorig jaar woonde Zenka nog thuis. Maar thuis was nauwelijks een thuis te noemen, hij komt uit een onstabiele thuissituatie. “Mijn ouders zijn al vroeg gescheiden, eerlijk gezegd weet ik niet beter.” Wat hij ook niet anders kent, is ruzie. Dus pakte hij regelmatig zijn tas om bij de andere ouder te gaan wonen. “Mijn moeder heeft mentale problemen, mijn vader blowt. Er was altijd spanning in huis. De ene dag gaat het goed, de andere dag – al doe je het kleinste dingetje fout – is er de grootste ruzie ooit.”
Tussen de ruzies door heeft Zenka zijn VMBO-diploma gehaald. Verder leren (“ik wilde eigenlijk naar het MBO”) lukte niet vanwege de negatieve energie thuis. “Op een dag realiseerde ik me dat ik beter weg kon lopen van huis. Fuck it, dacht ik, als ik echt verder wil met mijn leven, dan ben ik op straat beter af. Dat besef kwam ergens in november vorig jaar. Ik pakte mijn spullen en ben weggelopen. Ik sliep bij vrienden – matras op de grond – en reageerde op elke woning die te huur was, maar ik kon niets krijgen. Via Jongerenwerk ben ik uiteindelijk hier terecht gekomen. Zij wisten dat De Regenboog met een project gestart was, een pilot. Nou, ik ben graag het proefkonijn.”
Zenka kijkt naar buiten. Recht in de zon. “Eindelijk kan ik mezelf zijn en mijn eigen keuzes maken. Ik heb hier de rust om op zoek te gaan naar een vaste woning. Ik heb al een nieuwe baan trouwens, ik ga als kok werken in een restaurant. Ik kan goed burgers bouwen. Mijn lievelingsgerecht? Dát wat ik nog nooit gekookt heb.”
Mooi. De stip staat er, pal op de horizon. Nu eerst achter meubels aan.
Meer informatie en aanmelding:https://www.deregenboog.org/tijdelijk-wonen
Dit verhaal verscheen op de website van De Regenboog Groep. Tekst: Nicolline van der Spek. Fotografie: Merlijn Michon.