Wij Nederlanders zijn veel te schoon

In Nederland douchen we het liefste elke dag. Veel te vaak, aldus dermatoloog Ronald Houwing. “Wie te vaak doucht, vernietigt het olielaagje op zijn huid.” Door: Nicolline van der Spek; foto: Free Images

“In mijn praktijk zie ik nooit mensen met huidziekten die te weinig douchen, wel patiënten die te vaak douchen. Het verbaast me niets, want elke dag douchen is helemaal niet gezond. Het is ook nog maar de vraag of je van douchen schoner wordt. Wie te vaak doucht, vernietigt het olielaagje op zijn huid. De huid zit vol bacteriën. Dat klinkt vies, maar die bacteriën hoor je te hebben. Ze beschermen je huid tegen infectieziekten. Een dakloze die zich nooit wast, moet je niet in één keer helemaal wassen, anders wordt hij ziek. Dat hoor je wel eens, en daar zit een kern van waarheid in.

Als je stinkt, zit dat in je kleding, niet in je huid.

Elk dag

Toch douchen we in Nederland het liefste elke dag. Anders voelen we ons vies. Maar we zijn niet vies, we voelen ons vies. Mocht je stinken, dan zit dat vaak niet in de huid, maar in je kleding. Daar blijven die bacteriën in hangen en dat ruikt inderdaad niet zo fris. Geloof mij, ik ken vanuit mijn praktijk mensen die door hun huidziekte zich niet kunnen douchen, uitgezonderd hun oksels, billen en schaamstreek bij de wasbak, maar die mensen stinken echt niet. Deze mensen zullen dat alleen nooit op een feestje vertellen, want elke dag douchen is de norm.

Wie 20 minuten per dag doucht en 100 zou worden, mist 2 jaar van zijn leven.

Zeep

Weet je hoeveel tijd dat kost? Wie 20 minuten per dag doucht en 100 zou worden, mist 2 jaar van zijn leven. Maar mensen vinden het heerlijk. Ik ook. Douchen is een verslaving, zou je kunnen zeggen. Onder de douche worden mensen wakker.

Tips

Een paar tips voor de vaak-douchers: douche niet te lang en gebruik niet te heet water. Hoe heter, des te schadelijker voor je huid. Zeep is helemaal een doodzonde. Met uitzondering van je handen. In vluchtelingenkampen waar mensen hun handen niet kunnen wassen, zie je besmettelijke ziekten zich sneller verspreiden. Voor de rest is elke dag douchen met zeep iets wat de beauty-industrie ons oplegt. Eerst willen ze dat we onze huid ontvetten met zeep, daarna moeten we onze huid weer invetten met een bodylotion. Zo zorg je er wel voor dat je omzet hoog blijft. Maar neem van mij aan, elke dag douchen doet meer kwaad dan goed. Wat dat betreft zijn Nederlanders veel te schoon.”

Ronald Houwing is werkzaam als dermatoloog in het Deventer Ziekenhuis. Dit artikel verscheen ook in Meeleven, het donateursblad van De Regenboog Groep