Annemarie van Gaal: Leer kinderen met geld omgaan

Het is een bekend spreekwoord: als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje. Onzin, vindt onderneemster Annemarie van Gaal, die bij het grote publiek vooral bekend is van het tv-programma Een Dubbeltje Op Zijn Kant. “Dat ‘kwartje’ zit echt in iedereen.”

Door: Nicolline van der Spek

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat kinderen die opgroeien in een gezin waarvan de ouders een uitkering hebben, later vaker een uitkering hebben dan gezinnen zonder uitkering. Herkenbaar? “Ik denk dat deze cijfers niets te maken hebben met het feit of de ouders wel of niet een uitkering hebben, maar eerder afhangen van de instelling en opvoeding van de ouders. Als ouders met een uitkering laksheid en luiheid uitstralen, dan nemen kinderen dat over. Maar ik zie ook heel veel ambitieuze en gedreven kinderen, die uit een gezin komen waar de ouders een uitkering hebben. Het verschil is dan dat deze ouders, ondanks hun uitkering, het meeste van hun leven maken en hun kinderen stimuleren.
Mijn ervaring is dat ouders zich vaak wel bewust zijn van hun gedrag, maar het niet kunnen veranderen. Ik zou willen dat hulpverleners, familie, onderwijzers en anderen uit de directe omgeving zich bij deze gezinnen meer op de kinderen gaan richten en zorgen dat zij voldoende voorbeelden om zich heen te zien krijgen waaruit blijkt dat je alles kunt bereiken, als je maar wilt en bereid bent om ervoor te gaan.

Wees consequent met zakgeld

Tip: Leer kinderen aan dat ze geld kunnen verdienen met klusjes. En help ze om een doel te vinden waarvoor ze kunnen sparen. Geef ze tips hoe ze geld kunnen verdienen (bijvoorbeeld auto’s kunnen wassen of oppassen). Help ze met een kaartje ophangen bij de Albert Heijn. Leren om te werken en zo te sparen voor een doel is de mooiste handreiking die je kinderen kunt geven. Wees ook consequent met zakgeld. Wijk niet van het afgesproken bedrag af en betaal het op de dag die je afspreekt. Als ze ouder worden, probeer dan niet alles op te lossen voor ze. Leer ze verantwoordelijkheid voor hun eigen gedrag te nemen en dat zullen ze alleen leren wanneer ze ook zelf geconfronteerd worden met de consequenties. Met de uitdrukking: als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje, ben ik het dan ook helemaal niet mee eens. Dat ‘kwartje’ zit echt in iedereen.”

Boek
John Williams en Annemarie van Gaal schreven samen het boek Dubbeltje op zijn kant vol praktische geldtips en slimme besparingen. Overal te koop voor €12,50

 

Gepubliceerd in Meeleven juni 2017, De Regenboog Groep