Brad Pitt

Ligt Troje in Turkije? Toegegeven, ik was ook wat verbaasd. Je verwacht de stad die het strijdtoneel vormde voor de bloedigste aller oorlogen in Griekenland. Maar het Troje van Homerus ligt toch echt in Turkije. Geen twijfel mogelijk. Hele busladingen gaan ernaar toe.

Ook wij rijden in de onvermijdelijke fuik van toeristenkraampjes. Boze ogen, felgekleurd keramiek. Je kent het.

Of we een houten paard willen kopen? “Goedkoper dan Wibra!”. Zelfgemaakt. Of anders een met de hand geborduurd tafelkleedje. Ik zie de bewuste hand helemaal voor me: tot in de vingertoppen artrose en vol levervlekken. Toch koop ik niets. Schandalig eigenlijk.

Maar de aanhouder wint, denkt de aanhouder. Een paraplu misschien, want hadden we al naar boven gekeken? Of een regencape? Welke kleur hadden we willen hebben?

Neehee! We wíllen geen houten paard. En ook geen plastic – made in China – beeldje van Aphrodite of hoe al die Griekse godinnen ook mogen heten. Een barbie van Brad Pitt had misschien nog wel aardig geweest. De Brad Pitt uit de film Troy, compleet met ontbloot bovenlijf. Maar ja, dat verkopen ze dan net weer niet.