Crystal Meth, gevaarlijke seksdrug

In bepaalde subscenes van de gayscene wordt massaal geslamd. Wie slamt injecteert crystal meth voor of tijdens de seks. Tijdens het slammen worden eerder seksuele risico’s genomen. Veel mannen gaan eraan onderdoor. ‘Op de grote feesten staat iedereen strak van de chems. Dan moet je je bijna verantwoorden als je niet gebruikt. Datzelfde geldt als je online een date wil regelen. Dan is de tweede vraag: welke chems?’ Door: Nicolline van der Spek. Foto: Free Images.

‘Vervang ‘slammen’ door ‘shotten’ en je bent terug in de tijd’, aldus onderzoeker Leon Knoops, die tijdens zijn gesprekken met meth-gebruikers regelmatig flashbacks had met de oude doelgroep van Stichting Mainline, een organisatie die zich al meer dan 25 jaar inzet voor de gezondheid van druggebruikers. Knoops doelt op de tijd van de echte needlefreaks. De jaren tachtig. De slamwereld is soms nog een een tandje destructiever, aldus Knoops. Hij laat de woorden ‘duister’ en ‘fatalistisch’ vallen. Wie slamt injecteert crystal meth voor of tijdens de seks. Veel mannen gaan eraan onderdoor.
Klein is de scene allang niet meer. Een paar jaar geleden kwamen er signalen uit Berlijn en London, maar in Nederland zou het wel meevallen. Niet dus, ontdekte Mainline. In bepaalde subscenes van de gayscene wordt massaal geslamd. Knoops schat het aantal slammers in Nederland op duizend (‘een voorzichtige schatting’). Ook beperkt het slammen zich niet tot Amsterdam. ‘Ik heb bijvoorbeeld mannen gesproken in Almelo en Zuid-Limburg die veel ervaring hebben met slammen.’

Jargon
Tijdens het slammen worden eerder (seksuele) risico’s genomen. Tegelijkertijd is de informatie- en hulpbehoefte groot, ontdekte Knoops. Mannen zoeken tevergeefs naar genuanceerde Nederlandstalige informatie over verantwoord slammen op internet. Ook de hulpverlening blijkt soms niet goed op de hoogte te zijn. Knoops: ‘Je moet het jargon kennen om de scene in kaart te kunnen brengen. ‘ Crystal meth wordt ‘tina’ genoemd en wie in zijn datingprofiel aangeeft ‘to the point’ te zijn, bedoelt dat hij in is voor het injecteren van chems: slang voor drugs. Heeft u ervaring met shotten? wordt dan door sommige hulpverleners gevraagd. De mannen zeggen hier geen ervaring mee te hebben. Ze shotten niet, ze ‘slammen’, dat overigens verwijst naar het dichtslaan van een deur, omdat de rush zo groot is. Een man die wilde afkicken vertelde aan Knoops dat de verslavingszorg totaal geen idee had waar het om ging. ‘Wacht eens even’, zei de hulpverlener in kwestie na een half uur praten: ‘Dus tina is uw ex-vriendin?’

Crystal meth wordt ‘tina’ genoemd en wie in zijn datingprofiel aangeeft ‘to the point’ te zijn, bedoelt dat hij in is voor het injecteren van chems.

Veldwerk
Ook voor Mainline was het niet gemakkelijk om de leefwereld van slammers te leren kennen. Er is veel schaamte, ontdekte Knoops. Je stopt toch een naald in je arm. ‘Op gay chat- en datingsites ben ik gaan zoeken naar mannen die aangaven chems friendly te zijn. Ik introduceerde mezelf als veldwerker van Mainline en wilde weten of er informatiebehoefte was. In totaal heb ik ruim 500 mannen aangeschreven. De meesten reageerden niet of blokkeerden me meteen; ze zaten niet op pottenkijkers te wachten. Eén op de twintig mannen reageerde wel. Maar het online interviewen was niet makkelijk, sommige mannen haakten halverwege het interview af. Ik ging met enkelen face-to-face in gesprek. Wat me opviel is dat de meeste mannen hun eigen verhaal bij nalezing nogal confronterend vonden. Het is een duistere wereld, waar soms de meest perverse seksuele fantasieën worden uitgeleefd. Tina gooit alle remmen los. Onzekerheid verdwijnt. Empathie helaas ook. Zelfcontrole is voor sommigen bijna niet te doen. Stoppen is lastig. Clean zijn betekent ook dat je sombere seks hebt. Voor velen is dat een moeilijk besluit. Tina is als een worm in je hoofd, vertelde een man. Je wilt steeds meer. Dagenlang slammen put je lichamelijk en geestelijk uit. De kans op abcessen en kapotte aders is groot. Hetzelfde geldt voor de kans op psychoses, wanen en paniekaanvallen. Maar als iedereen uit je seksnetwerk het doet, ga jij op een gegeven moment ook mee.

Kennisoverdracht
Bij Mainline gingen de alarmbellen af. Er kwam een rapport Tina en Slammen dat Mainline samen met Soa Aids Nederland vorig jaar publiceerde. Belangrijkste aanbevelingen uit het rapport zijn een betere monitoring, preventie en zorg. Om de basiskennis van chemsex onder professionals te delen en vergroten hebben Mainline en Soa Aids Nederland in november een expertmeeting georganiseerd. ‘De opkomst was verrassend groot’, aldus Knoops. Voor de doelgroep zelf heeft Mainline een folder geschreven over veilig slammen. Net als in de hoogtijdagen van het shotten, was bij sommige professionals opnieuw de verontwaardiging groot: een folder met do’s en donts! Even slikken: je gaat toch geen reclame maken voor slammen!

Het rapport ‘Tina en Slammen’ – MSM, crystal meth-gebruik en het injecteren van drugs in een seksuele setting is te downloaden via www.mainline.nl